fredag 20 mars 2009

FRA IPRED o allt annat vi snart glömmer

För mindre än 10 år sedan hölls en stor nationell debatt angående de allt fler övervakningskamerer som åkte upp på skolor, i bussen, tunnelbanan, gator, arbetsplatser osv osv osv. Folk var förbannade över att de skulle bli inspelade vart de än gick, att "Big Brother" samhället höll på att ta över.
Trots folk vilda protester sattes det upp kameror på fler och fler platser, sakta men säkert, och folk vande sig.

Förra året kom debatten om FRA. Folk var flyförbannade över att det skulle sitta övervakningspersoner, kolla deras post, mail, avlyssna deras telefonsamtal osv osv. Att muren kring Sverige bara blev högre och högre trots inget direkt yttre hot.
Förslaget gick trots detta igenom och nu är det nästan ingen som bryr sig längre, för nu kommer IPRED.
Den nya debatten handlar alltså om, om jag har förstått saken rätt, att internetleverantörer ska bli skyldiga att rapportera om de har en kund som laddar ner piratfiler. "De" vilka de nu direkt är, en statlig privat-person-jagar-övermakt-polis?, kan ha tillgång till att öppna din dator och kolla igenom allt du har på den osv osv osv.

IPRED kommer starta 1 april. Beslutet är redan taget denna gång. Smart som satan eftersom debatten då knappt hinner börja innan skiten börjar, och folk kommer snart tröttna, sluta vara arga och gå tillbaka till sina liv. Kanske lite räddare, kanske lite försiktigare, kanske lite mindre privata, men de kommer vänja sig. För inte gäller det här "dom"! Nä nä sånt här gäller alltid "någon annan". Precis som övervakningskamererna gör. Gäller "någon annan". Vem e det ingen som direkt vet, men alla har vi väl en aning. Det är de där kriminella som man ju har hört talas om.

Fast uno sekundos! Från och med den 1 april är varenda person som någonsin laddat ner en låt, film, ljudbok eller nånting annat kriminell...
FRA gäller alla som någon gång skickar brev till ett annat land, ringer till en släkting i t ex Tyskland eller har mailkontakt med någon som befinner sig utanför Sveriges gränser. Och vem gäller inte detta i vår allt mer globaliserade verklighet?!
Och folk lipar över att vissa bloggar är allt för privata, att unga människor som bloggar inte vet vart deras information tar vägen.

Men vad fan lever folk i för verklighet?
Mail, facebook, msn, vanliga brev, din privata dator, när du står i hissen på jobbet, när du går på stan tror ingen ser dej och rättar till trosan, när du i en avskild del av affären kliar dej i näsan, när du drar ditt kort på ICA...
Överallt blir du registrerad, filmad, iakttagen.
Men lugn, vi kommer vänja oss. Igen.

1 kommentar:

Linnea sa...

Kolla in den här sidan (om du inte redan gjort det):
http://hejfra.se/